Säännöt Suomen Asehistoriallisen Seuran ampumakilpailuihin

Yleistä informaatiota

• Mitään asetta ei saa käyttää samassa lajissa kuin kerran.
  • Kaikkien kilpailuissa käytettävien aseiden tulee olla yksityisomistuksessa
  • Tähtäimissä ei sallita muita värejä kuin musta tai valkoinen, pois lukien laji Taskuase.
  • Ampuma-aika alkaa kahdella lyhyellä vihellyksellä / torvella, ja päättyy pitkään vihellykseen / torveen.

Muiltakin osin Suomen Asehistoriallisen Seuran kilpailuissa käytämme Suomen Ampujainliiton mustaruutijaoston hyväksymiä suustaladattavien mustaruutiaseiden kilpailusääntöjä seuraavin poikkeuksin:

• Lajiin takaaladattava mustaruutipistooli hyväksytään kilpailuaseiksi takaaladattavat mustaruutipistoolit ja takaaladattavat mustaruutirevolverit.
  • Lajiin 100-vuotias Sotilaskivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja yli sadan (100) vuoden ikäisiä. (Vuonna 2008 hyväksymme 1907 tai ennen valmistetut aseet.)
  • Lajiin Sotilaskivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä, ja valmistettu 1945 tai ennen.
  • Lajiin Kiikarikivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Aseessa saa olla kyseisen aikakauden alkuperäinen kiikari, joka sekin on valmistettu 1945 tai ennen.
  • Lajiin Sotilaspistooli hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet pistoolit ja revolverit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen.
  • Lajiin Konepistooli hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet konepistoolit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Aseessa on oltava kertatuli-asento. Ampuma-aikaa on yksi (1) minuutti, johon sisältyvät asennon- ja lippaan vaihdot. Ampuma-asentoja on kolme, Makuu, polvi ja pysty. Kustakin asennosta ammutaan 5 laukausta, ja jokaisen asennonvaihdon yhteydessä myös lipas vaihdetaan. Lipastus tehdään kolmeen lippaaseen, 5 patruunaa kuhunkin. Ennen ampuma-ajan alkamista komennolla 'Lipas kiinnitä' saa ensimmäisen lippaan kiinnittää ja komennolla 'Lataa' aseen virittää.
  • Lajiin Pikakivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet pikakiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Aseessa on oltava alkuperäinen etutuki. Ampuma-aikaa on yksi (1) minuutti, johon sisältyvät lippaan vaihdot. Lipastus tehdään kolmeen lippaaseen, 5 patruunaa kuhunkin. Ennen ampuma-ajan alkamista komennolla 'Lipas kiinnitä' saa ensimmäisen lippaan kiinnittää ja komennolla 'Lataa' aseen virittää.
  • Lajiin Taskuase hyväksytään voimassaolevan aselain mukaiset taskuaseet, sekä pistoolit että revolverit.
  • Lajiin ilmakivääri kaliberin alaraja on 0,30 tuumaa.