Uutiset

Aselupauudistus uhkaa asemuseotoimintaa

19.07.2016

- Pohjoismaissa ole yhtään julkisilla varoilla ylläpidettyä asemuseota. Myöskään maakunnalliset tai kansallismuseot eivät enää ota vastaan saati esittele 1900-luvun Suomen itsenäisyyden aikaisia aseita, vain sotamuseot esittelevät sotatoimissa käytettyä kalustoa. Tallennusvastuu on yksityisillä keräilijöillä.

Ampuma-aseen hankkimista ja hallussapitoa koskeva lakiesitys poistaa metsästäjien ja ampumaurheilijoiden kohdalta turhaa byrokratiaa. Nyt voimassa olevan lain mukainen asekeräilijän tiedostonpito-oikeus poistuisi ja edellyttäisi kaikkien näiden kokoelma-aseiden ja aseen osien tarkastamista ja luvittamista. Kyseessä voisi olla satojentuhansien uusien lupakorttien kirjoittaminen täysin turhaan.

- Täysin järjetöntä, asekeräilijäluvan haltija ei ole koskaan Pohjoismaissa saati Suomessa aiheuttanut konkreettista vaaraa kokoelmillaan. Henkilö käy läpi niin tarkan taustatutkimuksen ennen kuin voi saada asekeräilyluvan. Kaikki uusi byrokratia olisi pois poliisin työajasta ja nostaisi tavallisenkin aseluvan hintaa nykyisestä 79 eurosta, Esa Salldén päivittelee lakiesitystä.

Poliisin hyväksymällä asekeräilijällä on ollut mahdollisuus saada lupa pitää luetteloa kokoelma-aseista poliisin aserekisterin rinnalla niin, ettei joka aseelle tarvitse tehdä muovista lupakorttia. Kokoelma-aseiden erillinen lupakortti on katsottu tähän saakka tarpeettomaksi kulueräksi.

- Poliisihallitus väittää suoraan hallituksen esityksen perusteluissa, että kaikilla tiedostonpitoluvan omaavilla asekeräilijöillä on useita luvattomia aseita. Tämä on valhe. Jokaisen tiedosto-kokoelma-aseeseen haetaan erillinen aseen ostolupa täsmälleen samalla tavalla kuin muutkin aseen ostoa suunnittelevat kansaiset hakevat, Salldén jyrähtää.

Asekeräilijät ovat ainut taho, joka ostaa yksityishenkilöiltä ja perikunnilta esimerkiksi taskuaseita. Keräilijät ja osa poliiseista ovatkin nyt huolissaan siitä, että keräilijät eivät enää tulevaisuudessa ostaisi ostolupaa halvempia pistooleja. Tällöin ne päätyvät entistä todennäköisemmin luvattomiksi aseiksi. Kun keräilyaseen lupahinta nostetaan tavallisen aseen luvan nykytasolle 79 euroon, halpa taskupistooli katoaa entistä todennäköisemmin seurannasta.

- Parasta olisi, että keräilytarkoituksessa hankittavilla aseilla olisi tulevaisuudessa yksinkertainen sähköinen luettelointimenettely, muuten menetämme lähivuosina tuhottavaksi merkittävän osan itsenäisyyden ajan historiasta, Suomen Asehistoriallisen Seuran puheenjohtaja Esa Salldén suree.