Trilogi-tietovuoto 18.11.2016

20.11.2016

SAHS:n edustaja Kalle Seppälä oli Brysselissä mukana keskiviikon 16.11. EU:n aseseminaarissa. Seminaarissa kuultiin mm. Sveitsin uhkaus lähteä Schengen alueen sopimuksesta jos asedirektiivi hyväksytään komission esityksen mukaan. Tästä lisää englanninkielisillä sivuillamme.

Tästä on tulossa raportti seuraavaan Ase-lehteen. Sitä odotellessa julkaisemme Firearms Unitedin Suomen uusinta tietoa järjestön Facebook-sivuilta.

Trilogineuvottelut käyvät edelleen kuumina saamamme tiedon mukaan edistymistä on tapahtunut ja sopuun on päästy tiettyjen asioiden osalta. Reserviläispoikkeus on edelleen täysin auki. Urheilupoikkeus on edelleen auki.

Firearms Unitedin edustajat valmistautuvat jo Maltan puheenjohtajakauteen ja tämän sirkuksen jatkumiseen pitkälle kevääseen.

Näistä asioista on EU:ssa päästy sopuun:
-Mielenkiintoinen lisäys:
Kun aseet on laillisesti hankittu ja niitä pidetään direktiivin mukaisesti hallussa, pätevät kansalliset säädökset koskien niiden kantamista, metsästämistä sekä urheiluammuntaa.
- Välittäjät rinnastetaan asekauppiaisiin
- Jälleenlataus ja aseiden tuunaus näyttäisi olevan edelleen ok:
"purely private, non-commercial, activities, such as hand-loading and reloading of ammunition from ammunition components for own use or modifications of firearms owned or essential components owned, such as changes to the stock or sight or maintenance to address wear and tear of components, should not be considered activities that only a dealer would be permitted to undertake."
- Patruunoita ei saa hankkia enään käteisellä näyttämättä henkilöllisyystodistusta
- Turvallinen säilytys: Jos aseita säilytetään muualla kuin asekaapissa ("safe", jonka sanatarkka käännös on kassakaappi), ase ja patruunat tulisi säilyttää erillään toisistaan.
- Luvanvaraiset osat: piippu, runko, upperi, loweri, luisti, lukko.
"barrel, frame, the receiver, including both upper and lower receivers, where appropriate, slide, cylinder, bolt or breech block"
- Starttiaseet
- Alle 18-vuotiaat voivat harrastaa edelleen metsästystä ja urheiluammuntaa vanhempien tai luvanhaltijan valvonnassa.

Näistä asioista keskustellaan vielä teknisellä tasolla:
- A-tyypin aseita voi saada poikkeusluvalla esimerkiksi filmin tekemiseen, tutkimuskäyttöön jne.
- keräilijöiden ja museoiden asemasta käydään ilmeisesti erillinen keskustelu
- lääkärintarkastukset ja "jatkuvan tarkkailun järjestelmä"
- luvanvaraiset osat tulee merkitä
- urheilupoikkeus, näyttää siltä että parlamentin kanta on voittamassa. Kannat ovat kuitenkin hyvin samanlaisia, ja toiminnalliseen ammuntaan soveltuvan kiväärin hankkiminen edellyttäisi seuraan kuulumista ja 12 kuukauden harrastamista.
- Aseen muuttaminen toimimaan paukkupatruunoilla EI tarkoita enää deaktivointia, vaan ase jää alkuperäiseen kategoriaansa ja sitä kohdellaan edelleen aseena. Tämä sulkee erään pahan porsaanreiän, eli sarjatuli-kalashnikovien myynnin netissä ilman lupia, siten että piippuun on porattu metallitappi.

Näistä asioista EI olla päästy sopuun:
- Reserviläispoikkeus_1 on edelleen riidan aiheena. Komissio ja neuvosto eivät halua lisäystä 3b* mukaan, mikä huomioisi reserviläiset. Esimerkiksi Ranska vastustaa ilmeisesti tätä poikkeusta henkeen ja vereen, sillä se on liian "laaja". Tämä kävi ilmi komission herra Alexiksen kommenteista.
- Reserviläispoikkeus_2 eli 3d** on edelleen myös täysin auki.
- Parlamentin lisäys:
Metsästäjien ja ampumaurheilijoiden toimintaa ei tule hankaloittaa, sillä vakavia rikoksia ja terrorismia ei pysäytetä luomalla esteitä lainkuuliaisille kansalaisille.
- Kaikki lisäykset komissiolta, jossa mainitaan "terrorismi" tekosyynä.
- Erityisen vaaralliset (suuri kapasiteetti, normaalikapasiteettiset lippaat jne) puoliautomaattiaseet tulee kieltää siviileiltä ja takavarikoida tavattaessa. "When individuals are found to be in the possession of such loading devices these should be seized, as well as any semi-automatic centre fire firearms to which these could be fitted, even if the possession of these firearms was authorised." Ilmeisesti nämä ovat niitä, mihin herra Alexis viittasi konferenssissa sanoin "Israeli made semimassacre firearms". Toimituksemme sivistyksessä on ilmeisesti aukko, sillä emme pysty ymmärtämään mitä herra Alexis tällä tarkoittaa.
- Lupien peruuttaminen jos henkilöltä tavataan "luvaton latauslaite" eli "illegal possession of a loading device classified in Category A 9 of Annex I."
- Aseiden uudelleen kategorisointi, poislukien muuntaminen paukkupatruuna aseiksi.

*Lisäys 3b, reserviläispoikkeus:
"The national defence forces of a Member State as defined under its national law may include, in addition to the military, units such as a home guard as well as reservists and voluntary defence forces taking part in national defence systems under the command of the national defence forces."
**Lisäys 3d, reserviläispoikkeus_2:
"Member States should be allowed to authorise individuals to acquire and possess prohibited firearms and essential components thereof for national defence purposes, such as in the context of voluntary military training provided under Member State law."