Trilogipäivitys 30.11.2016

01.12.2016

FU:n toimittama trilogipäivitys 30.11.2016

Direktiivi ja siihen liittyvät dokumentit ovat sellainen sillisalaatti, että sen tulkinta on jopa asiaan perehtyneelle haastavaa, mutta olemme yrittäneet parhaamme. Viime päivinä on liikkunut vaikka mitä huhuja, eli koittaapa torpata ne - alla on päivän oikea tieto, joka perustuu dokumentteihin jotka "putosivat kuormasta" eilen. Lue: Tässä on yhteenveto seuraavan trilogikokouksen asialistasta 5 päivää ENNEN trilogia, muistiinpanoineen. Varmaan jonkin sortin ennätys mitä tulee tietovuotoihin ja viiveeseen.

"Entiset sarjatuliaseet" [Syvä huokaus...]

Aiemmin automaattiaseista puoliautomaattiaseiksi muunnetut aseet ovat kuuluneet kategoriaa B7, eli sallittuja ilman poikkeusta.

Aseiden uudelleen kategorisointi kategorian A6 (entiset automaattiaseet, jotka on muutettu puoliautomaattiaseiksi direktiivin voimaan tulon jälkeen, mutta hyväksyttyä ohjeistusta ei ole noudatettu) osalta on edelleen auki.

Mahdollinen kompromissi tulee olemaan luultavasti seuraavanlainen:
Kategoriaan A6 (kielletään, paitsi jos ampuja kuuluu mahdollisen reservi- tai urheilupoikkeuksen piiriin) siirretään ne automaattiaseet, jotka on muutettu puoliautomaattiaseiksi direktiivin voimaantulon jälkeen.

"Entiset aseet jotka muistuttavat automaattiaseita"
Loput aiemman B7 kategorian aseet, eli AR15, Saigat ja muut alunperin puoliautomaattiset aseet.

Tästäkään ei ole sopua, mutta ilmeisesti puoliautomaattiase on edelleen salittu B7 kategorian puoliautomaatti, PAITSI jos siihen on lisätty ihan perkeleellisen vaarallinen yli 10 patruunan lipas (pitkä ase) tai yli 20 patruunan lipas (lyhyt ase).

Jos aseessa on tälläinen helvetinkone kiinni, silloin se on kategorian A7 ase, jonka hallussapito vaatii mahdollisen poikkeuksen piiriin kuulumisen. [Jep. Vähän sama kun meikäläisen auto muuttuisi kilpa-autoksi kun vaihdan siihen sliksit alle.]

Tämän osalta käydään edelleen keskusteluja. Reunasytytteisiä tämä ei koske.

"Latauslaitteet" [Huoh. Kansankielellä lipas, tai patruunavyö]
Kategoriaan A9 eli kielletty jos et kuulu mahdollisten poikkeusten piiriin, menisi lipas johon mahtuu yli 20 patruunaa. Tälläisen helvetinkoneen hankkiminen edellyttäisi hallussapitolupaa (ja kuulumista poikkeuksen piiriin.)

"Grandfathering" eli ns vanhat luvat
Ei sovittu. Ilmeisesti kuitenkin jonkinlainen pykälä tulee tähänkin, joka mahdollistaa vanhojen lupien jatkamisen. Tiedämme enemmän 5. päivä. Vicky ainakin lupaili sellaista facebook päivityksessään: https://www.youtube.com/watch?v=BBsU2nRO9p8&feature=youtu.be

Poikkeukset:

"Reserviläispoikkeus"

Tämä on vähän sekava. Ilmeisesti suuret maat vastustavat laajoja poikkeuksia.

Tällä hetkellä sanamuoto on:
A-kategorian aseita voidaan myöntää sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseen, kriittisen infran suojeluun, kaupalliseen meriliikenteeseen, arvokuljetusten suojaukseen, maanpuolustukseen, koulutukseen, kulttuuritarkoituksiin, tutkimus ja konservointitarkoituksiin, mikäli se ei vaaranna yleistä turvallisuutta.

Jäsenmaat voivat myös myötnää lupia hankkia ja hallussapitää muuten kiellettyjä aseita ja niiden osian maanpuolustustarkoituksiin, siten kun se on jäsenmaan laissa määritelty.

Jos meillä olisi seuraavan trilogikokouksen asialista, niin sivun oikeassa reunassa lukisi "Not agreed. No disagreement on reservists". Mitähän tämä tarkoittaa? Mahdollinen sopu reserviläispoikkeuksesta?

"Urheilupoikkeus"

Ei ole sovittu vielä, kiistakapulana on kilpailuihin osallistumisen vaatiminen.
Tällä hetkellä poikkeus on muotoa "Jäsenmaat voivat myöntää A6, A7 aseita ja A9 latauslaitteita jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- Todisteet siitä että urheiluampuja osallistuu kilpailuihin tai tapahtumiin, jotka järjestää yleisesti hyväksytty ampumaseura tai järjestö
- Todisteet siitä henkilö kuuluu yleisesti hyväksyttyyn ampumaseuraan ja on harrastanut ainakin 12 kuukautta
- Kyseinen "erityisen vaarallinen" ase on tarpeellinen kyseisessä lajissa.

"Keräilijöiden status"
"Not agreed." Perässä lause "Annetaanko keräilijöille samat poikkeukset kun museoille?". [Toivottavasti. Ei tarttisi perustaa (EU-rahalla?) kymmentä "sotamuseota" joka pitäjään...]

"Lääkärintarkastukset"

Jäsenmailla voi/tulee olla tarkkailujärjestelmä, joka voi toimia jatkuvan tarkkailun tai ei-jatkuvan tarkkailun periaatteella, ja joka varmistaa että luvanmyöntämisperusteet, niin kuin laissa on määrätty, täyttyvät. Näihin kuuluu myös "inter alia" tiedot terveydentilasta. Kun ehdot eivät täyty, tulee jäsenmaan perua lupa.

Tästä ei ole vielä sovittu, ilmeisesti nyt on käynnissä tappelu valitaanko ensimmäiseen virkkeeseen sana "voi" vai "tulee". Itse toki suosimme sanaa "voi".

"Lupien uusiminen"

Lupaehtojen täyttyminen tarkistetaan vähintään viiden vuoden välein. Tästä on sovittu, mutta kysymysmerkki on vanhat luvat ja se täyttääkö Suomen jatkuvan tarkkailun malli tämän...