Uutiset

Syyskokous Asehallinnossa tarjosi uusia näkökulmia

04.12.2016

Kokoukseen osallistui reilu parikymmentä jäsentä, tässä kokoustauolla pöydän ääressä Pentti Virtanen, Johan Salo, Sami Suihkonen ja kokouksen puheenjohtajana toiminut Erkki Vatanen.

Asehallintopäällikkö Mika Lehtonen tarttui harrastekenttää vaivaavaan asekeräilijöiden ukkoutumiseen.

- Toivon että keräilijät miettisivät jo ajoissa miten kokoelmalle käy. Ei ole oikein että ongelma jää perillisille tai viranomaisille, Lehtonen evästää vanhenevaa osaa asekeräilijöistä.

Näkymiä uudesta aselupakäytännöstä

Lehtonen esitti epäilyksen, että AHY:n lausunto aselupamenettelyn uudistuksesta on ymmärretty väärin keräilijäpiireissä.

- Tiedostonpitolupa poistuisi mutta keräilijöille tulisi, kuten asekauppiaillekin, rajoitettu pääsy tietokantaan. Molemmillahan on nykyisin tiedostonpito-oikeus.

Aselupien hinnoista Lehtonen ei lähtenyt keskustelemaan, ne perustuvat maksuasetukseen ja hän toivoi että uusi järjestelmä vähentäisi yhteen lupaan kohdistuvia kuluja, varsinkin kun työmäärä eroaa ensimmäistä lupaansa hakevan ja asekeräilijän kohdalla huomattavasti.

Lopuksi käytiin keskustelua mm. keräilyaseiden ampumakielloista. Koponen ja Lehtonen myönsivät, että kieltoperusteluiden tulisi olla järkeviä. Toisaalta he totesivat, että "ampumakiellot ovat tätä päivää".