Uutiset

Asekeräilijöistä tehtiin taas rikollisia

22.07.2017

Vastine uutisointiinne perjantaina 21.7.2017

Asekeräilijät eivät osta laittomia aseita

 

Tor-verkko-jutussa vihjattiin asekeräilijöiden ostavan laittomia aseita. Lainaus: ”Ostajien joukossa on myös asekeräilijäksi ilmoittautuva henkilö.” Rikollisnetissä aseita ostava voi yhtä lailla ilmoittaa olevansa poliisi tai vaikka joulupukki olematta mitään näistä.

Valitettavasti eräät viranomaistahot tietoisesti mustamaalaavat asekeräilijöitä, jotka ovat asekauppojen ohella tarkimmin valvottuja aseiden omistajia Suomessa. Väärän kuvan tahallinen antaminen liittyy käsittelyssä ja valmistelussa oleviin aselain muutoksiin.

Todellisuudessa Suomessa lailliset aseet ovat halvempia kuin laittomat aseet. Näin siitä huolimatta että poliisi nosti yksittäisen aseen ostoluvan hintaa jälleen heinäkuun alusta 86 euroon. Rekisteröity asekeräilijä, joita Suomessa on noin 1500, voi saada lupansa hieman halvemmalla ostaessaan aseen kokoelmaansa.

Toimiviin sarjatuliaseisiin voidaan Suomessa edelleen myöntää ostolupa keräilijälle, jos tämä on osoittanut pitkäaikaista ja syvällistä perehtyneisyyttä harrastukseensa. Mitä tämä kenenkin kohdalla tarkoittaa, jää aina päättävän poliisiviranomaisen arvioitavaksi.

Suomessa ei ole yhteiskunnan ylläpitämiä, yleisölle avoimia asemuseoita. Tämän osan historiastamme tallentavat yksityiset harrastajat niin, että jonain päivänä niistä yleensä syntyy merkittäviä kokoelmia jotka ovat jatkuvasti tai osan aikaa avoimina. Jos aseenomistajista tiukimman luotettavuusseulan läpi käynyttä harrastajaryhmää näin huoletta verrataan rikollisiin, on kyse vihapuheesta.

Esa Salldén

Suomen Asehistoriallinen Seura r.y.

puheenjohtaja