Sisäministeriössä aselakiongelmista puhumassa

03.04.2018

Pitkäaikainen yritys sisäministeriä tapaamaan korvaantui keskiviikkona 3.4. erityisavustaja Titta Andersson-Bohrenia tapaamisella.

Lähetystössämme oli pääsihteeri Kimmo Levä Museoliitosta, Kalervo Kaarre Kaarteen Sotamuseosta Lohjalta ja Esa Salldén, puheenjohtaja Suomen Asehistoriallisesta Seurasta.

Kuten yleensä, aseasioissa ymmärretyksi tuleminen tuntuu olevan vaikeaa ja ehkä yksi asia tuli ymmärretyksi asealaa tuntemattomalle eritysiavustajalle, eli lakisääteisen ampuma-aselautakunnan lainvastainen tila. Aselain mukaan lautakunta on nimitettävä kahden vuoden välein, nyt aikaväli on ylittynyt ainakin vuodella eikä lautakuntaa ole nimitetty saati kutsuttu kokoon.

Edellisen lainmuutoksen tuoma aseen osien luetteloinnin tarkoituksettomuus tuntui olevan jotenkin ymmärrettävää, mutta tehdyn lain korjaaminen tuntui vaikealta ajatukselta.

Museoliiton mielipiteitä

Kimmo Levä totesi ansiokkaasti että dekot eivät ole museotavaraa vaikka tekeillä oleva direktiivin mukainen aselain muutos onkin tekemässä niistä entistä ongelmallisempia.

Levä puolusti periaatetta että mitkään lupamaksut eivät kuulu museoiden ja keräilijöiden niskoille. Kyseessä on kulttuurihistorian tallentaminen eikä turvallisuusongelma.

Sisäministerin erityisavustaja lupaili että maksuja määrättäessä seuraavalla kierroksella olisi museot ja keräilijät huomioitava.

Kaarteen Sotamuseossa näytteillä olevat aseet ovat dekottuja. Kalervo Kaarre esittikin huolensa ennen tätä vuotta dekottujen aseiden omistajamuutoksista, joista nyt tuli kalliita uudelleendekoamisineen.