Uutiset

Huutokaupan jälkeen: tankki lähti käyntiin, tykki varastettiin

28.06.2018

Hotelli Herttuan museokokoelman konkurssipesän huutokauppa herätti mielenkiintoa maan laajuisesti. SAHS hoiti huutokaupan käytännön järjestelyt toimeksisaaneena konkurssipesän puolesta.

Eniten huomiota herättänyt tsekkiläisvalmisteinen T34-85-panssarivaunu jäi suomalaiselle keräilijälle. Vaunu käynnistyi ja liikkui muutaman tunnin työn jälkeen paikan päällä seisottuaan sitä ennen liki 20 vuotta ulkona näytteillä. Tankkiin pääsi tutustumaan perusteellisesti ennen huutokauppaa (kuva).

Julkisuudella oli myös haittansa, lehti- ja nettijuttujen jälkeen paikalta varastettiin pienin, noin 400 kiloa painava panssarintorjuntatykki ennen kuin sen saksalainen huutaja ehti noutaa ostoksensa. Tykin sarjanumero on 2207.

Varkaus tapahtui ilmeisesti heti juhannuksen alla tai aikaan. Myöhemmin heinäkuussa paikalta varastettiin myös myymättä jääneitä rautaisia tykin suksia. Suksivarkaalla oli jäljistä päätellen käytössä pieni kuorma-auto ja nostin, jossa on hydrauliset maahan laskettavat tukitassut.

Ennen julkisuutta tykit olivat toista vuotta täysin valvomattomina suljetun hotellin pihamaalla yleisen rannan vieressä.
Ilta-Sanomat teki huutokaupasta paikanpäältä videouutisen ja tavallisen artikkelin, se on luettavissa klikkaamalla TÄSTÄ. Ja Itä-Savon paikallisempi näkemys klikkaamalla TÄSTÄ. Tykin varastaminen oli uutinen uutisköyhässä heinäkuussa. Lue lisää klikkaamalla TÄSTÄ. Ilta-Lehti jatkoi vielä tankkiaiheesta artikkelilla, minkä voit katsoa klikkaamalla TÄSTÄ.