Uutiset

Pohjoismaiden keräilijäjärjestöjen tapaaminen Ikaalisissa

16.09.2018

Syksyn Gun Show asemessujen ja huutokaupan yhteydessä SAHS järjesti pohjoismaisten keräilijäjärjestöjen tapaamisen. Paikalla oli myös Fesacin edustus. Juhlaillallisen osanottajakuvasta puuttuvat Suomea lisäksi edustaneet Asehistorian Liiton ja Firearms Unitedin edustajat.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska raportoivat ajankohtaisista asioista, päällimmäisenä tietysti EU:n asedirektiivin soveltaminen paikalliseen lainsäädäntöön.

Norja EU:n ulkopuolisena raportoi asioiden olevan kunnossa, keräilylupia saa ja keräilyaseilla saa ampua. Norjassa on käytössä keräilijöiden pakkojäsenyys ja valittavissa on kaksi keräilijäjärjestöä. Halvard Aasdalen, Norsk Vapenhistorisk Selskapin puheenjohtaja (kuvassa), piti lisäksi Gun Shown yleisöluennon aiheesta Colt 1911 -pistoolit Norjassa.

Ruotsin lainsäädäntö on Suomen tapaan käymistilassa. Ruotsin edustajia tuli sekä Tukholman että Göteborgin alueelta.

Tanskan järjestön edustajat kokevat olevansa haasteiden edessä kun maasta puuttuu keräilijämääritelmä lainsäädännöstä. Keräilijöisen edunvalvonta on ollut edustajien mukaan retuperällä viime vuosina.

Fesacin edustajat osallistuivat kokoukseen tarkkailijoina ja raportoivat lyhyesti Euroopan Unionin kuulumiset ja uhkakuvat kuulijakunnalle.